jom klik-klik nuffnang

anak-anak

anak-anak

Monday, February 28, 2011

Tart Telur dan peristiwa berdarah

Hari Khamis lepas berpeluang menghadiri Seminar "Wanita dan Tembakau" anjuran bersama Kementerian Kesihatan Malaysia dan Permata UPM......yang diadakan di Fakulti Kejuruteraan UPM.....awal2 pagi dah sampai dari KL...hantar member yang ada hal di bangunan pentadbiran UPM..hmmm.sampai2 je tengok kat entrance tak boleh masuk ingat apa kes rupanya.....bila masuk bahagian belakang dah nampak dah darah menitik2 disepanjang jalan menuju ke entrance....hmm....tengok berita kat tv tak sama dengan tengok life......tapi malangnya tak dapat la nak cite pepanjang dan tunjukkan gambar atas sebab menjaga imej Universiti tersebut huhuhu......ngerinya tengok darah bertitis2 dan cermin kaca pintu yang tebal tu boleh pecah berderai akibat dirempuh pelajar.....
Ok la kita lupakan pasal incident tu k..hari nih nak tunjuk tart telur yang dah buat hari rabu tuh.....just untuk makan2 je....bebudak nak bawak bekal gi sekolah hehehe...



walaupun rupanya buruk tapi rasanya wallah......sekejapan je licin hehehe..dapat la bawak gi ofis 2,3 ketul.....bagi member rasa......resipi ambik kat kongsi resipi kat FB.....ni resipinya bagi sesiapa yang nak mencuba ya...kita buat ni guna acuan kecik.....so dapat banyak jugak dalam 30++

TART TELUR

Bahan
Pastri:
200G BUTTER
100G GULA AISING
370G TEPUNG GANDUM
1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA

CARA2 PASTRY

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.

4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.

5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. SETELAH MASAK DISEJUKKAN….BARU BOLE LETAK FILLING OK…

bahan-bahan inti
4 biji telur
1/3 cawan gula kastor
1 tin susu cair
1 cawan air suam
1/2 sedu makan esen vanila
1 sudu makan tepung kastard

cara-cara untuk inti
kacau gula n air suam hingga larut masukkan susu cair
esen vanila ,tepung kastard.dan telur kacau hinnga sebati dnatuangkan kedlm pastri yg telah dibakar bakar lg selama 15minit..
Terima kasih pada empunya resipi Yusnizah Mohd Bachalan...mohon share kat sini ye..

2 comments:

  1. as salam shiori...rajennya buat tart telur.meh!htr ke umah atie seketui dua...nie puas la anak2 shiori makan...bila mama dia buat.anak2 semua sihat ke?

    ReplyDelete
  2. salam atie;
    alhamdulillah semua sihat2 je....puas la dorang makan.....dah licin la...

    ReplyDelete

klik ni juga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails