jom klik-klik nuffnang

anak-anak

anak-anak

Wednesday, June 29, 2011

Pizza...

Kali ni buat pizza guna resipi dari ros kat sini....terimakasih ye ros...akak mohon CnP kat sini ye......memang sedap lebih lembut rotinya dah lama pun masih lembut lagi...so better stick to this one lain kali....
layan gambar........
dan ini pulak resipinya.....tadaaa......

Pizza
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya

*Untuk Doh*
250gram tepung roti
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis

*untuk filling*
sosej yang telah direbus dan dihiris nipis
sedikit lada benggala, nenas dan tomato yang dihiris dadu
sedikit taburan oregano@ dry pasley

* Untuk Toping* - mix cheese@mayonis+sos cili@tomato

Caranya.

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada dua bahagian dan bentukkan bulat seperti base pizza, cucukkan dengan garpu dan biarkan naik sedikit, masa yang diperlukan lebih kurang 30 minit.

5. Sapukan setiap base pizza dengan sos tomato, ratakan ke seluruh doh, tabur kan lada benggala hijau, nenas, tomato dan sosej serta toppingkan dengan mozarela cheese.

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza perang., sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, Sesuai untuk sarapan dan hidangan minum petang. Selamat Mencuba.

5 comments:

  1. salam Shiori...rajennya buat pizza.ada lagi tak?sikit lagi atie nak dtg,depan pintu tau!ngeeee

    ReplyDelete
  2. bestnya kalau pandai masak..
    saya tak pandai masak la..bila buat semua tak jadi..
    heheh

    ReplyDelete
  3. kak..kina singgah sini. sedapnye pizza. kina ada jugak try buat pizza sendiri kat rumah. tapi yg kelakarnye kan kina x buat doh sendiri. kina guna cappati je. so jadilah jugak pizza kina. hehehehe

    sedap taw! try la.

    ReplyDelete
  4. singgah sini terus follow. jom serang balas. sudi2 le follow ai plak *__*

    ReplyDelete
  5. wah hebat sekarang ni..kalah akak pulak ek

    ReplyDelete

klik ni juga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails