jom klik-klik nuffnang

anak-anak

anak-anak

Thursday, April 29, 2010

CHERRY BLOSSOM PUDING

Semalam ada jamuan kat ofis meraikan sahabat yang nak bertukar ke tempat lain..huhuhu sedihnya...me ingat nak la bawak cherry blossom puding nih sebagai dessert tapi tengok la rupa my cherry blossom puding tuh waaa.....dah tak blossom dah...hehehe last2 buat puding pelangi yang kalau tak salah resipi dia ambik kat myresipi....ermmm jadi la boleh buat makan anak2 kan....ini le rupanya buruk benor...tak macam hana punya..huhuhu jauh panggang dari api huhuhu....resipi nih ambik kat blog dak hana japang tuh...n resipi asal ada kat my resipi hehehe...tapi walaupun buruk sedap je..masam2 manis...rasa dia

ni pulak resipinya...me double kan sebab ingat nak bawak ofis...hehehe...hana akak copy n paste je ye...mintak halal..

Bahan-bahan
  • 10gm agar-agar (strips)
  • 10 biji buah laici (dlm tin)
  • 21/4 cwn air
  • 1 cwn sirap buah laici (air buah laici yg di dlm tin)
  • Gula secukupnya (sy letak 2/3 cwn)
  • sedikit pewarna merah (optional) (sy guna pewarna merah ceri Nur)
  • ceri merah - dipotong dua (hana xde)
Cara-cara
  1. Rendam agar agar selama lebih kurang 1 jam.
  2. Gunting buah laici sehingga menjadi bentuk bunga.
  3. Kemudian, cairkan agar-agar dgn air dan sirap buah laici diatas api. Tambah gula secukupnya. Titiskan sedikit pewarna merah jika mahu.
  4. Bila agar2 sudah cair, angkat dan tapiskan agar2.
  5. Tuangkan sedikit agar-agar ke dlm acuan agar agar. Kemudian letakkan laici yg telah digunting bentuk bunga tadi & ceri merah ditengahnya.
  6. Tuangkan lagi agar-agar sehingga penuh. Kemudian, boleh disejukkan.
  7. Boleh dimakan begitu saja ataupun dgn sos kastard.

2 comments:

  1. salam atie;
    ada lagi puding nih kat peti ais...sebab buat semalam dapat 20 bijik..hehehe...

    ReplyDelete

klik ni juga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails